top of page
Yazarın fotoğrafıDost Teacher

Çocuk ve Yetişkinlerde İngilizce Öğrenme Yöntemleri

Güncelleme tarihi: 27 Kas

Bu blog yazımda etkili bir İngilizce eğitimi için çocuk ve yetişkin yaş grubu öğrencileri ayrı ayrı değerlendirmenin öneminden bahsedeceğim.



Profesyonel bir İngilizce öğretmenin veya eğitmenin İngilizce öğretirken öğrencilerini istedikleri sonuca ulaştıran bir eğitim sunabilmesi için öncelikle öğrencilerinin yaşlarına göre Pedagojik veya Andragoji yaklaşımlarını etkin bir şekilde kullanabiliyor olması çok önemlidir.


Peki bu eğitim yaklaşımları nedir ve neden farklıdır:



Pedagoji, çocuk ve adolesan yaş grubu öğrenciler için kullanılan bir eğitim yaklaşımıdır. Bu yaş grubu öğrenciler:


  • Zaman açısından kısıtlı değiller

  • Dil becerileri az gelişmiştir

  • Komutlar aracılığı ile öğrenmeye yatkınlar

  • Uygulayarak öğrenmeye yatkınlar

  • Konuşma durumlarına göre yeterli önbilgiye sahip değiller

  • Dili belirli bir alanda belirli bir hedef için kullanma ihtiyacına sahip değiller

Bu sebeplerden dolayı çocuk ve adolesan yaş grubu öğrencilere İngilizce eğitimi uzun bir süreye yayılarak verilir. Kısaca pedagojik yaklaşımı şöyle özetleyebiliriz; örneğin, yeni bir mahalleye taşındınız ve iki sokak ilerideki fırından çocuğunuzun ekmek almasını istiyorsunuz. Bu durumda çocuğa fırının yerini öğretmek ve yolda kaybolmadan gidip hızlıca dönmesi için, yeni taşındığınız mahalle ortamına alışması ve fırıncı abi ile samimiyet kurmasını kazandırmak için ilk etapta çocuğunuz ile birlikte en az iki veya üç kere fırına gidip gelmeniz gerekir. Daha sonrasında çocuğunuzdan fırından ekmek alıp gelmesini istediğinizde çocuğunuz hiç korkmadan, çekinmeden ve kaybolmadan fırına gidip hızlıca geri dönecektir.


Andragoji, yetişkin yaş grubu öğrenciler için kullanılan bir eğitim yaklaşımıdır. Bu eğitim yaklaşımı dünya çapında en önde gelen üniversiteler ve çeşitli eğitim kuruluşları tarafından kullanılmaktadır. Yetişkinler:


  • Zaman açısından oldukça kısıtlıdırlar

  • Dil becerileri oldukça gelişmiştir

  • Açıklayıcı anlatımlar ile öğrenmeye yatkınlar

  • Önce öğrenme sonra uygulama yöntemi ile öğrenmeye yatkınlar

  • Her türlü konuşma durumuna göre yeterli önbilgi ve tecrübeye sahipler

  • Dili profesyonel iş alanları ve belirli bir amaç için öğrenme ihtiyacına sahipler


Bu sebeplerden dolayı yetişkin yaş grubu öğrencilerine İngilizce eğitimi verilirken bu faktörler göz önünde bulundurularak daha kısa süreli ve etkili bir eğitim süreci izlenmelidir. Kısaca andragoji eğitim yaklaşımını şu şekilde özetleyebiliriz; örneğin, yeni bir mahalleye taşındınız ve ailenizdeki yetişkin birinden iki sokak ilerideki fırından ekmek alıp gelmesini istiyorsunuz. Fakat bu kişi fırının yerini bilmiyor. Bu kişiye fırının yolunu tarif etmeniz yeterlidir, çünkü bu kişi yetişkin olduğu için yol tarifine göre gideceği yönü rahatlıkla bulabilme becerisine sahiptir; yeni taşındığınız mahalleye ve çevresine alışma endişesini taşımamaktadır; fırıncı abi ile samimiyet kurma kaygısı bulunmamaktadır; kaybolma korkusu bulunmamaktadır. Dolayısıyla yetişkin bir birey daha önceki mahallesinden sahip olduğu bilgi ve birikimine göre yeni mahalleye çok basit bir yol tarifi ile kısa zamanda alışabilmektedir.


Kısacası çocuk ve adolesan yaş grubu öğrencilerine İngilizce öğretirken en doğru yaklaşım zamana yayarak ve çeşitli etkinlikler aracılığı ile, yani pedagojik bir yaklaşım ile verilen eğitimdir. Fakat, yetişkin yaş grubu öğrencilerine en doğru İngilizce eğitimi andragoji yaklaşımının ustaca kullanılarak verildiği bir eğitimdir. Bu yaklaşım yetişkin yaş grubu öğrencilerin İngilizceyi kısa sürede oldukça etkin bir şekilde öğrenmelerini sağlamaktadır.


Soru veya yorumlarınızı iletişim bölümünden iletirseniz kısa zaman içinde memnuniyetle yanıtlarım.








Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page