top of page

Merhaba! Ben Ä°ngilizce ÖÄŸretmeni Dostmuhammet.
Kısaca Dost Teacher.

Ä°ngilizce EÄŸitimlerim ve Yöntemlerim

Finlandiya, ABD, Almanya, Belçika, Hollanda gibi geliÅŸmiÅŸ ülkelerin eÄŸitim sistemlerini üzerine kurdukları Andragoji eÄŸitim yaklaşımı ve kendimin keÅŸfederek uzun yıllardır eÄŸitimlerimde kullandığım ve baÅŸarılı sonuçlar aldığım üç aÅŸamalı öÄŸrenme sistemi olan LRP tekniÄŸi ile kısa sürede, ezber olmadan, anlayarak ve kavrayarak Ä°ngilizce öÄŸrenmenizi ve her ortamda ve her durumda akıcı ve özgüvenle Ä°ngilizce konuÅŸarak iletiÅŸim kurabilir hale gelmenizi saÄŸlıyorum.

​

Genel Ä°ngilizce, Ä°ÅŸ Ä°ngilizcesi, Ä°ngilizce KonuÅŸma, LGS veya YKS Ä°ngilizce sınavlarına hazırlık, YDS/TOEFL/IELTS hazırlık gibi Ä°ngilizce öÄŸrenme hedefleriniz doÄŸrultusunda sizinle Ä°ngilizce çalışmaktan memnuniyet duyarım. 

 

Ä°ngilizce seviyenizi belirleyerek eÄŸitim danışmanlığını almak için Whatsapp hattından ulaÅŸmaya çekinmeyiniz. Seviye belirleme için lütfen tıklayın.

Ben 23 yıl tecrübeli profesyonel Ä°ngilizce öÄŸretmeniyim. Yabancı dil konuÅŸanlara Ä°ngilizce öÄŸretmek üzerine Lisans ve Yüksek Lisans Derecelerine sahibim.

   

Ä°nsanlara yardım etmek çok deÄŸerli bir ÅŸey olduÄŸu için öÄŸretmenliÄŸi seviyorum.

    

Yıllardır yetiÅŸkin öÄŸrencilere ihtiyaçları doÄŸrultusunda profesyonel, akıcı ve özgüvenli Ä°ngilizce iletiÅŸim becerilerini kazandırarak iÅŸ toplantılarında, yurt dışı seyahatlarında, iÅŸ mülakatlarında ve baÅŸka da bir çok hedeflerini baÅŸarılı bir ÅŸekilde elde etmelerine yardım ediyorum. EÄŸer siz de Ä°ngilizce öÄŸrenmek ve profesyonel ve akıcı Ä°ngilizce konuÅŸmak istiyorsanız lütfen iletiÅŸime geçmekten çekinmeyiniz. Size de yardımcı olmaktan çok mutlu olurum.

Ä°ngilizce ÖÄŸrenmek Ä°çin Bilmeniz Gerekenler

Yıllardır Ä°ngilizceyi bir ders olarak okuttukları için Ä°ngilizcenin bir beceri olduÄŸunu unuttunuz veya farkında deÄŸilsiniz. Bu sebepten dolayı öÄŸrenemiyorsunuz veya biliyorsunuz ama konuÅŸamıyorsunuz.

​

Testler, Quiz’ler, Worksheet’ler gibi etkinlikler eÄŸer sınava hazırlanıyorsanız faydalıdır ama Ä°ngilizce öÄŸrenmeye ve Ä°ngilizce iletiÅŸim becerilerini kazanmaya yönelik hiçbir faydası yoktur; aksine zamanınızı alır ama sonuç kazandırmaz.

​

Ä°ngilizce öÄŸrenirken Ä°ngilizceyi aktif kullanmalısınız, çünkü Ä°ngilizce bir beceri olduÄŸu için kullanılarak öÄŸrenilir. Tıpkı havuza girip yüzerek yüzmeyi; direksiyonun başına geçip pedallara basarak araba kullanmayı; ve bisiklete binip pedalları çevirerek bisiklet kullanmayı öÄŸrendiÄŸiniz gibi.

​

Bunun için Ä°ngilizce öÄŸrenirken aynı zamanda konuÅŸma pratiÄŸini yapmalısınız; ilgi duyduÄŸunuz konular ile ilgili haber, makale veya herhangi bir metni okumalısınız; Ä°ngilizce altyazılı filmler veya videolar izlemelisiniz; Ä°ngilizce ÅŸarkıları sözlerini takip ederek dinlemelisiniz; günlük konuÅŸma durumlarına göre kendi cümlelerinizi veya kısa diyaloglar yazmalısınız. Kısaca ana dilinizi günlük hayatta nasıl kullanıyorsanız Ä°ngilizceyi de bildiÄŸiniz ve öÄŸrendiÄŸiniz kadarı ile sürekli bu ÅŸekilde kıllanmalısınız. EÄŸer bu çalışmaları düzenli yaparsanız ortalama altı ay içinde derdinizi anlatmaktan daha fazlasını yapabilecek ÅŸekilde Ä°ngilizce öÄŸrenirsiniz.

Kelime Ezberi Nasıl Yapılır

Öncelikle, kelime ezberlemek veya kelimeleri ezberlemek için defter tutmak ya da duvarlara postitler yapıştırmak kelime hazinenizi geliÅŸtirmek adına en yanlış yöntemlerdir. Sadece emeÄŸinizi ve zamanınızı boÅŸa harcar.

​

Kelimeler ihtiyaç durumuna göre öÄŸrenilir. Hatırlayın, çocukken bir kitap okurken veya televizyon izlerken ana dilinizde bilmediÄŸiniz bir kelime geçtiÄŸinde annenize veya babanıza bu kelimenin anlamını sorardınız. Onlar da size bu kelimenin anlamını anlatırdı ve siz de bir daha unutmayacak ÅŸekilde öÄŸrenirdiniz. Çünkü bu kelimeyi merak ederdiniz; söyleneni anlamak için ihtiyaç duyardınız ve o anda öÄŸrenirdiniz ve bir daha da aynı kelimenin anlamını sormazdınız.

​

Ä°ki ÅŸekilde kalıcı olarak kelime hazinenizi geliÅŸtirebilirsiniz. Pasif ve Aktif yöntemler.

​

Pasif Yöntem: Bir hikaye veya metin okurken, Ä°ngilizce altyazılı bir film izlerken, ya da sözlerini takip ederek Ä°ngilizce ÅŸarkı dinlerken bilmediÄŸiniz bir kelime geçtiÄŸinde Ä°ngilizce-Türkçe sözlüÄŸüne bakarak anlamını öÄŸrenmelisiniz.

​

Aktif Yöntem: Ä°ngilizce konuÅŸarak öÄŸretmeninize veya partnerinize bir ÅŸey anlatmaya çalıştığınızda veya kendi cümlelerinizi yazarken bilmediÄŸiniz kelimeler için Türkçe-Ä°ngilizce sözlüÄŸüne bakarak söylemek istediÄŸinizi söyleyebilir veya yazabilirsiniz.

 

KonuÅŸma esnasında sözlüÄŸe bakarak karşı tarafı bekletmek zorunda kalırım düÅŸüncesi size endiÅŸe vermesin, çünkü siz Ä°ngilizceyi daha yeni öÄŸreniyorsunuz ve karşınızdaki kiÅŸi de bu durumun farkında, ayrıca konuÅŸtuÄŸunuz kiÅŸi bir öÄŸretmen veya pratik yapmak için konuÅŸtuÄŸunuz bir partneriniz ise sizi anlayacak ve size göre davranacaktır.

​

Sözlük kullanımı ilk baÅŸlarda sık olsa da zaman geçtikçe daha az ihtiyaç duymaya baÅŸlayacaksınız.

Asla Gramer ÖÄŸrenmeyin

“Ä°ngilizler Ä°ngilizce konuÅŸmak için gramer öÄŸrenmediler. Çocukluklarından baÅŸlayarak duyduklarını kalıp halinde öÄŸrendiler ve bu ÅŸekilde konuÅŸuyorlar. Siz de bu ÅŸekilde Ä°ngilizce öÄŸrenebilirsiniz”. Bu bir ÅŸehir efsanesidir. Çünkü siz de Türkçe’yi konuÅŸma kalıplarına göre öÄŸrendiniz, ama yabancılar Türkçe öÄŸrenirken gramer ile birlikte öÄŸrenirler.

​

Ana dil gramer olmadan öÄŸrenilir, çünkü:

​

  • Bu dilin içine doÄŸarsınız.

  • Söylenenler ile kastedilenleri bu dilin kültürel davranışlarına göre eylemlere, objelere ve olaylara baÄŸdaÅŸtırırsınız.

  • Sürekli bu dilin içindesiniz.

 

Yabancı dil öÄŸrenirken (yetiÅŸkinlerde, fakat çocuklarda durum oldukça farklıdır):

​

  • Yeni bir dil öÄŸreniyorsunuz.

  • Eylemleri, objeleri ve olayları yeniden tanımlamayı öÄŸreniyorsunuz.

  • Sürekli bu dilin içinde deÄŸilsiniz. Haftalık en fazla 4-5 saatinizi ayırabiliyorsunuz.

 

Bir çocuÄŸun dil geliÅŸimi 5-7 yılda tamamlanmaktadır. Peki üstte bahsettiÄŸim ÅŸehir efsanesi ile Ä°ngilizce öÄŸrenmek için:

​

  • 5-7 yılınızı ayırabilecek misiniz?

  • 7/24 bu dilin içinde misiniz?

  • 5-7 yıllık bir eÄŸitim için maddi külfete sahip misiniz?

 

Ä°ngilizce’de de aynı Türkçe’de olduÄŸu gibi on binlerce farklı konuÅŸma durumları bulunmakta. EÄŸer gramer öÄŸrenmeden konuÅŸma kalıplarını ezberleyerek öÄŸrenmeye çalışırsanız bu yıllarınızı alır ama yine de sonuç vermez. Fakat gramer öÄŸrenerek Ä°ngilizce öÄŸrenirseniz 5-6 ay içinde çok rahat derdinizi anlatmaktan daha fazlasını yapabilecek duruma gelirsiniz.

​

Gramer size kısa sürede kendi özgün cümlelerinizi kurarak söylemek istediÄŸiniz herhangi bir ÅŸeyi rahatça söyleyebilmeyi veya söylenenleri rahatça anlayabilmeyi öÄŸretir.

 

ÖrneÄŸin:

​

  1. Everyday I listen to Tarkan’s songs – Her gün Tarkan’nın ÅŸarkılarını dinlerim.

  2. Yesterday I listened to Tarkan’s songs – Dün Tartan’nın ÅŸarkılarını dinledim.

 

Birinci örnekte Listen kelimesini/fiilini yalın hali ile kullanarak bu eylemi her gün yaptığımı anlattım - Present Simple Tense kullandım.

 

Ä°kinci Örnekte ise Listen kelimesinin/fiilinin sonuna -ED ekini getirerek dün yaptığımı,  yani bu eylemi geçmiÅŸte yaptığımı anlattım – Simple Past Tense kullandım.

​

EÄŸer Simple Present Tense ile Simple Past Tense arasındaki farkı bilmezseniz hangi eylemi her zaman, hangi eylemi ise geçmiÅŸte yaptığınızı anlatmanız mümkün olmaz. Sürekli yanlış anlaşılırsınız veya sürekli yanlış anlarsınız.

​

Gramer size kendinizi doÄŸru ifade etmeniz konusunda veya söylenenleri doÄŸru anlamanız konusunda bir anahtar görevini yerine getirmektedir.

 

ÖrneÄŸin:

​

Bir ÅŸirkette asistan olduÄŸunuzu varsayalım. Patronunuz birkaç gün önce sizden tedarikçiye e-posta göndermenizi istemiÅŸ. Bugün odasından çıkıyor ve bu e-postayı gönderip göndermediÄŸinizi soruyor. Patronunuza iki ÅŸekilde cevap verebilirsiniz:

​

  1. I will send it today – Bugün göndereceÄŸim.

  2. I am going to send it today – Bugün göndereceÄŸim.

 

EÄŸer WILL ile cevap verirseniz patron kızar. Çünkü WILL Türkçe’deki gelecek zaman eki olan -ecek/-acak eki yerine kullanılsa da anlık aldığımız kararlar hakkında kullanılmaktadır. Dolayısıyla patronunuz kendisinin hatırlatması üzerine sizin bu e-postayı göndermeyi hatırladığınızı düÅŸünür ve kızabilir.

 

Fakat, Be Going To ile cevap verirseniz sizi taltif eder. Çünkü Be Going To da Türkçe’deki -ecek/-acak gelecek zaman eki yerine kullanılsa da önceden planlanmış ve düÅŸünülmüÅŸ eylemi anlatmak için kullanılır. Dolayısıyla, patronunuz sizin bu e-postayı çoktan hazırladığınızı, planladığınızı ve bugün göndereceÄŸinizi anlar. Sizin sorumluluk sahibi bir asistan olduÄŸunuza kanaat getirir ve taltif eder.

Ä°ngilizce KonuÅŸmayı ÖÄŸrenmek Ä°çin

  • Mutlaka öÄŸretmeniniz ile spontane konular üzerine Ä°ngilizce sohbetler etmelisiniz; veya Ä°ngilizce konuÅŸarak pratik yapabileceÄŸiniz bir partneriniz olmalı.

​​

  • Günlük yaÅŸamınız ile ilgili kısa cümleler veya kısa diyaloglar yazmalısınız. Çünkü bu etkinlikler sizin Ä°ngilizce düÅŸünmeye baÅŸlamanızı saÄŸlayacaktır ve herhangi bir konuÅŸma diyaloguna girdiÄŸinizde farkında olmadan konuÅŸmaya baÅŸladığınızı kendiniz gözlemleyebileceksiniz.

 

Bu etkinlikleri yaparken Ä°ngilizceyi sadece öÄŸrendiÄŸiniz veya bildiÄŸiniz kadarı ile kullanmanız yeterlidir. Zaten, eÄŸer öÄŸretmen ile konuÅŸma pratiÄŸini yapıyorsanız bu esnada öÄŸretmenin desteÄŸi ile yeni kelimeler ve yeni ifade çeÅŸitlerini öÄŸreneceksiniz.

​

Akıcı ve profesyonel bir Ä°ngilizceye sahip olmanız için LRP öÄŸrenme yöntemi ile sizin için hazırladığım Ä°ngilizce eÄŸitimlerim ile:

​

  • Kelime hazinenizi kolayca zenginleÅŸtirebilmeniz için

​​

  • KonuÅŸma etkinlikleri ile daha ilk dersten konuÅŸmaya baÅŸlayabilmeniz için

​​

  • Benim ile bire bir özel dersler yaparak konuÅŸma akıcılığına daha hızlı sahip olabilmeniz için

​​

  • Gramer ve gramerin pratiÄŸe uygulamasını öÄŸrenerek hem gramer bilgisini edinmek hem de konuÅŸma durumlarında nasıl ve nerede kullanıldığını öÄŸrenmek için alttaki butona tıklayarak eÄŸitimlerimin içeriklerini inceleyin.

ÖÄŸrencilerden Yorumlar

21.png
18.png
22.png
15.png
14.png
2.png
5.png
4.png
3.png
9.png
10.png
24.png
25.png
20.png
19.png
17.png
13.png
16.png
1.png
7.png
6.png
8.png
11.png
12.png
bottom of page