top of page

Neden İngilizce Öğrenemiyoruz?

Bu blog yazımda sürekli İngilizce eğitimler almamıza rağmen İngilizce öğrenme konusunda başarılı olamamamızın sebeplerini ele alacağım.



İlkokuldan başlayarak ortaokul, lise ve üniversitede sürekli İngilizce eğitimlerinin verilmesine rağmen “Neden hala İngilizce örenemiyorsunuz?” diye soru sorulduğunda herkesin vereceği yanıt genellikle bunlardır; hocalardan dolayı, sürekli ezber yaptırdılar, eğitim sistemimiz çok yanlış, vs.



  • Yirmi yıl boyunca tebeşirli kara tahtalı sınıflardan akıllı tahtalı sınıflara kadar oldukça farklı eğitim teknolojilerini ve sistemlerini deneyimlemiş bir İngilizce öğretmeni olarak


  • 9 yaş çocuk öğrenci gruplarından 60 yaş yetişkin öğrenci gruplarına kadar yirmi yıldır İngilizce eğitimini veren deneyimli bir öğretmen olarak


  • Çocuklar ve yetişkinler üzerine İngilizce eğitim teknik ve yöntemleri konusunda çok önemli akademik araştırmalar yaparak İngilizce öğretmenliği konusunda yüksek akademik dereceye sahip olan bir İngilizce öğretmeni olarak

Yukarıdaki yanıtlara kısmen katılsam da daha farklı açılardan inceleyerek neden çocuk yaşlarınızdan itibaren yetişkin yaşlarınıza kadar İngilizce eğitimlerini almanıza rağmen öğrenemediğinizi üç ayrı problem başlığı altında inceleyerek size anlatacağım.


  • Problem 1: Öğrenci Hataları

  • Problem 2: Öğretmen Hataları

  • Problem 3: Sistem Hataları

1. Öğrenci Hataları: Bu ana başlıkta özellikle yetişkin öğrencilerin hatalarından bahsetmek istiyorum.


Zaman Ayıramama; yetişkin yaş grubu öğrenciler genellikle çalışan kişiler, üniversite öğrencileri veya yüksek lisans/doktora yapan kişiler oldukları için İngilizce eğitimlere başladıktan sonra derste öğrendikleri konuları uygulamaya koymak için zaman ayırmakta zorlanmaktalar. Ancak eğer İngilizce öğrenmeye karar verdiyseniz İngilizce sizin hayatınızın bir parçası olacaktır ve bunun için mutlaka zaman ayırmalısınız.


Bir An Önce Öğrenip Halletmek; özellikle yetişkin yaş grubu öğrencilerimden bu talep çok gelmekte. “Hocam, şu İngilizceyi bir an önce öğrenip halletmek istiyorum. Bir daha da İngilizce için zaman ve emek harcamak istemiyorum” şeklinde çokça talep gelmekte. Ancak İngilizce öğrenmeye karar vermek evine beslemek için bir evcil hayvan almaya benzer. Yani, eğer daha önceden evinizde beslediğiniz bir evcil hayvan yok ise hayatınızı başka türlü

sürdürmektesinizdir, fakat evinize bir evcil hayvan aldığınız zaman artık onları beslemek, gezdirmek, yaşadığı alanları temizlemek, vs., için sürekli zaman ayırmak zorundasınızdır. Aksi taktirde zarar görür ve hayatlarını kaybederler. İşte, eğer İngilizce konuşulan bir ülkede yaşamıyorsanız ve İngilizce hayatınıza girdikten sonra “Birkaç ay dişimi sıkıp öğreneyim, sonra bir kenara bırakayım, ihtiyaç duyduğumda kullanırım” diyebileceğiniz bir yenilik olmayacaktır. İngilizce öğrenmeye başladıktan sonra artık sürekli hayatınızda İngilizce için bir yer açarak sürekli gelişmesi için bu dili kullanmaya devam etmelisiniz. Örneğin, cep telefonunuzun dilini İngilizce yapabilirsiniz, eğer roman okumayı seviyorsanız İngilizce romanlar okuyabilirsiniz, yabancı kültürlere ait yemek tariflerini İngilizce anlatan youtube videolarından izleyerek öğrenmeyi deneyebilirsiniz, İngilizce filmleri veya dizileri İngilizce altyazıları ile izleyebilirsiniz.


Yanlış Yöntem veya Eğitmen Seçimi; yukarıda da bahsettiğim üzere yetişkin yaş grubu öğrenciler zaman açısından oldukça kısıtlı oldukları için kendilerine İngilizceyi en kısa sürede öğretecek, çok fazla bireysel çalışma talep etmeyecek yöntemler aradıkları için genellikle yanlış yönlendirmeler sonucunda bir sürü para ve zaman harcamalarına rağmen İngilizce öğrenme arzuları meyve vermemektedir.


Öncelikle öğretmek ile öğrenmek arasındaki süreç farkını çok iyi ayırt edebilmelisiniz.

Öğretmek süre açısından oldukça kısa olabilir, yani kısa sürede İngilizce öğretilebilir. Fakat öğrenmek öğrenen kişinin bireysel çabalarına ve ayırdığı zamana bağlı olarak daha uzun sürer. Örneğin, dağ bisikletini binmeyi bilmeyen birine bunu öğretirken önce bisiklete binersiniz, sonra öğrettiğiniz kişinin etrafında birkaç tur atarsınız, bisikletin frenini nasıl kullanacağını, vitesini nasıl değiştireceğini gösterirsiniz. Bu öğretme süresi en fazla bir saatinizi alır, fakat öğrettiğiniz kişi eğer hayatında ilk kez bir dağ bisikletine biniyorsa boş bir arazide sakin sakin kullanabilir hale gelebilmek için bile en az iki saatini harcaması gerekir. Fakat bisikletini trafiğin yoğun olduğu caddelerde kullanabilmesi için, dağda bayırda rahatça kullanabilmesi için, yüksek yokuşları inip çıkar hale gelebilmesi için, vs., günlerce hatta haftalarca bisikletten inmeden antrenman yapması gerekir. Dolayısıyla, İngilizce öğretmek kısa bir süreçtir, fakat öğrenmesi öğrenenin ayırdığı zamana ve çabaya bağlı olarak daha uzun sürebilmektedir.


2. Öğretmen Hataları: İngilizce eğitiminin verimsiz gerçekleşmesine sebep olan başlıca öğretmen hataları şunlardır.


Yanlış Yöntem Kullanımı; öğretmenler genellikle pedagojik yaklaşım ile eğitim vermeye alışkın oldukları için yetişkinlere de bu yaklaşımı kullanarak eğitim vermeye çalışmaktalar. Ancak bu büyük bir hatadır. Çünkü pedagoji sadece çocuk ve ergen yaş grubu öğrencileri için geçerli olan bir yaklaşımdır. Ayrıca pedagojik bir yaklaşım ile verilen İngilizce eğitimi çok uzun sürmektedir. Fakat yetişkinlere İngilizce eğitimi verilirken kullanılması gereken yaklaşım andragoji yaklaşımıdır. Çünkü yetişkinlerin çocuk veya ergen yaş grubu bireylere göre:


  • Dil becerileri gelişmiştir

  • Yetişkinler herhangi bir konu hakkında konuşabilmek için çocuk veya ergenlere nazaran daha zengin bir önbilgi ve tecrübeye sahiptir

  • Yetişkinlerin İngilizce öğrenme amacı spesifiktir, yani kendi profesyonel iş alanına göre öğrenme ihtiyacını duymaktalar

  • Yetişkinler genellikle çalışan insanlar oldukları için zaman açısından kısıtlıdırlar

İşte bu sebeplerden dolayı yetişkinlere İngilizce öğretirken bu durumları da hesaba katarak eğitim sürecini yönetmek oldukça önemlidir. Yani, yetişkin yaş grubu bireylere İngilizce eğitimini verirken sadece İngilizce öğretmek ile yetinmeyip geniş kapsamlı bir rehberlik etmek de gerekmektedir; gelişmiş dil becerilerini, herhangi bir konuda rahatça İngilizce konuşabilmeleri için sahip oldukları önbilgi ve tecrübelerini, öğrendikleri İngilizceyi kendi profesyonel iş alanlarına nasıl uyarlayabileceklerini doğru bir rehberlik ile kazandırmak gereklidir ve sonrası için de İngilizcelerini güncel ve ileri seviyede tutabilmelerine yönelik eğitim ve rehberlik sunulmalıdır.


Öğretmen-Öğrenci Konuşma Süresi; öğretmenler tarafından en çok yapılan hatalardan bir diğeri de ders süresi boyunca öğrenciye uygulama fırsatı vermeden sürekli anlatım yapmasıdır. Ne yazık ki öğrenciler de bu yöntemin doğru olduğunu düşünerek öğretmenlerini hayranlıkla dinlemekteler. Ancak İngilizce öğretirken öğretmenin anlatım yapma süresi daha az öğrenciye uygulama için verilen zaman ise daha uzun olmalıdır. Çünkü uygulama olmadan öğrenme gerçekleşmez. Bu durumda öğretmenin yapması gereken yeni bir konuyu anlattıktan sonra bu konunun öğrenci tarafından iyice pekiştirilip öğrencinin bu konuda kendi cümlelerini kurarak konuşabilir duruma gelebilmesi için, okuma-anlama becerilerinin gelişmesi ve yazarak kendini ifade edebilmesi için öğrenciye daha fazla zaman tanıması ve bu esnada da doğru bir şekilde rehberlik yapması çok önemlidir.


3. Sistem Hataları: Sistemden kaynaklanan bazı durumlar İngilizce öğrenmenize engel teşkil etmektedir.


Sınavlar, ortaokul birden itibaren konu değerlendirme Quiz’leri, ders geçme sınavları, lise giriş sınavları, üniversite giriş sınavları, İngilizce yeterlilik sınavları, vs., olarak hayatınız boyunca çeşitli sınavlara maruz kalmaktasınız. Dolayısıyla bu sınavlar sizi İngilizce öğrenmeye değil problem çözmeye teşvik etmektedir. Bu durum da İngilizceyi öğrenci nazarında öğrenerek kullanabilecekleri bir iletişim aracı olmaktan çıkarıp sınavlarda yüksek puanlar alarak başarılı olunması gereken ulaşılması güç bir hedef haline getirmektedir. Bu sebepten dolayı kendinizi mental olarak iki şekilde hazırlamanız gerekmektedir;


  • Sınava yönelik bir İngilizce eğitimi mi almak istiyorsunuz veya günlük hayatınızda, iş ortamında, seyahat esnasında, vs., İngilizce iletişim kurmak için mi İngilizce öğrenmek istiyorsunuz.

  • Eğer İngilizce öğrenme amacınız iletişim için ise ana diliniz olan Türkçe’den farklı bir iletişim aracı olmadığının farkında olmalısınız. Asla ulaşılması güç bir hedef olmadığını bilmelisiniz.


Soru veya yorumlarınızı iletişim bölümünden iletirseniz kısa zaman içinde memnuniyetle yanıtlarım.







Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page