top of page

İngilizce Öğrenmek İçin En Etkili Teknik – LRP

Kendi üzerimde kullanarak %100 sonuç aldığım ve yirmi üç yıllık İngilizce öğretmenliği tecrübem boyunca özellikle yetişkin yaş grubu öğrencilerim üzerinde en az %90 verim aldığım İngilizce öğrenmeyi hızlandıran ve kolaylaştıran LRP tekniğini sizin ile paylaşmak istiyorum.


LRP, yani Learn-Reinforce-Produce. LRP tekniği önce öğrenmenizi, sonra öğrendiklerinizi pekiştirmenizi ve en son olarak da öğrendiklerinizi üretkenliğe dönüştürerek daha ilk dersten İngilizce konuşmanızı sağlamaktadır.



Şu anda ustaca sahip olduğunuz herhangi bir beceriyi düşünün; satranç oynamak, yüzmek, yemek yapmak, kendi arabanın tamirini yapabilmek, halı sahada iyi derecede futbol oynamak, araba kullanmak, v.s. Bu becerileri daha da çoğaltabilirsiniz. Peki, şimdi size bu becerilerden herhangi birini kazanmak için ne yaptığınızı sorsam cevabınız kesinlikle yıllar boyunca herhangi bir okula gitmediğiniz ve bu becerilere sahip olup olmadığınız konusunda emin olmak için test çözmediğiniz veya sınava girmediğiniz olacaktır.


Peki, bu becerileri nasıl kazandınız? İzin verin kısaca anlatayım!


Örneğin, şu anda satranç ustası Garry Kasparov kadar olmasa da çok iyi bir satranç oyuncusu olduğunuzu varsayalım (veya, şu anda ustası olduğunuz herhangi bir beceriyi bunun yerine koyarak düşünebilirsiniz).


Satranç oynamayı bilmiyordunuz ve ilk kez oynayacaktınız. Bunun için, öncelikle satranç tahtasındaki siyah ve beyaz karelerin ne anlama geldiğini, taşların isimlerini ve görevlerini, bu taşların nasıl hareket ettiğini, oyunun nasıl başladığını ve nasıl bittiğini bilmeniz gerekiyordu. Bunların hepsini bilen birine sordunuz ve bilgi edindiniz, yani öğrendiniz. Fakat, hala bu beceriyi kazanmadınız!


Öğrendiğiniz bu bilgiler ile ilk kez satranç masasına oturdunuz ve oynamaya başladınız. Oynarken taşları sürekli karıştırdınız, hareket yönlerinde sürekli hata yaptınız. Ancak, bir çok kez oynadıktan sonra artık bu hataları yapmamaya başladınız. Peki, rakibinizi yendiniz mi!? Hayır, siz tekrar kaybettiniz! Neden mi kaybettiniz!? Çünkü, hala satranç oynama becerisini kazanmadınız, sadece oynamayı öğrendiniz.


Sonra, bir çok farklı kişi ile oynamaya devam ettiniz, oynayanları izlediniz, başkalarının taktiklerini denediniz ve kendi taktiklerinizi geliştirdiniz. Günün sonunda kazanan taraf hep siz oldunuz. Çünkü, artık bu beceriyi kazandınız.


Gördüğünüz gibi satranç oynama becerisine ustaca sahip olmak için farkında olmadan izlediğiniz yöntem üç aşamalı bir yöntemdi: Öğrenmek, Pekiştirmek ve Yapmak (Learn, Reinforce and Produce - LRP).


İngilizce, aynı satranç oynamak gibi bir beceridir. Anlatımı yapılan bir konu veya çözülmesi gereken matematik problemi değildir. LRP yöntemi ile kısa zamanda İngilizce öğrenebilirsiniz ve konuşma becerisini kazanabilirsiniz.


Nasıl mı!? Hemen anlatayım!


  • Öncelikle İngilizce’nin ne olduğunu ve nasıl kullanıldığını öğrenmeniz lazım; tıpkı satranç örneğinde satrancın ne olduğunu, nasıl oynandığını, taşların özelliklerini öğrendiğiniz gibi.


  • Öğrendikten sonra, başkalarının İngilizceyi nasıl kullandığını izlemelisiniz ve deneyimlemelisiniz; tıpkı satranç örneğinde sürekli satranç oynadığınız ve başkalarının taktiklerini izlediğiniz gibi.


  • Son adım olarak, öğrendiklerinizi ve izleyerek kazandıklarınızı, hata bile yapsanız, artık cesurca yapmaya başlamalısınız; tıpkı satranç örneğindeki farklı kişiler ile çokça satranç oynayarak kendi taktiklerinizi geliştirdiğiniz gibi.


LRP yöntemi ile İngilizce öğrendiğinizde İngilizceyi günlük hayatınızda veya iş hayatınızda kullanmak istediğiniz bir dil olarak öğrencekesiniz. Ana dilinizi günlük veya iş hayatınızda nasıl ve hangi amaç için kullanıyorsanız LRP yöntemi ile İngilizceyi de bu şekilde kullanmaya başlayacaksınız. Çünkü, LRP yöntemini diğer klasik yöntemlerden ayıran en önemli noktalarından biri İngilizceyi öğrenirken kullanarak öğrenmenizi sağlamaktadır. Bu şekilde, İngilizce bilme, anlayabilme ve konuşabilme becerilerini daha hızlı kazanmanızı sağlamaktadır.


Son olarak şu sorunuzu da yanıtlamak isterim:


“Hocam, İngilizce öğrenmek bu kadar kolay idi ise neden ilkoluldan beri sürekli İngilizce dersler almama rağmen, o kadar kurslara gitmeme veya özel dersler almama rağmen hala öğrenemedim?


Bu sorunun cevabı; yöntem. Yani, önce konuyu anlattılar, sonra ezberlemeniz için bir sürü kelime veya kalıplar verdiler ve en nihayetinde de testler veya quizler ile beceriyi kazanıp kazanmadığınızı değil verilenleri ezberleyip ezberlemediğinizi ölçtüler. Kısacası size problem çözmeyi öğrettiler ama İngilizceyi kullanmayı kazandırmadılar.


Soru veya yorumlarınızı iletişim bölümünden iletirseniz kısa zaman içinde memnuniyetle yanıtlarım.








Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page